četrtek, 6. marec 2014

Poroka in novi trendi

Pravijo, da se s časom vse spreminja, kar se pozna tudi na tehnologiji, kulturi in še marsičem, specifično pa si bomo v tem članku ogledali, kako se spreminjajo običaji zaroke in poroke pri mladih.

Včasih so se o podrobnostih poroke pogovarjali kar starši, mladi pa so imeli srečo, če so lahko partnerja izbrali sami. Barantanje je potekalo tako, da so na srečanju z nevestinimi starši sedli za mizo, kjer so jim postregli z hrano. Če so dobili klobase, je to pomenilo, da so ZA poroko, če so pa dobili na primer samo kavo, pa je to pomenilo, da se s poroko ne strinjajo. Poročali so se cerkveno, civilna poroka pa je bila le za revne in skromne, saj je veljala za obred brez duše. Poročni prstani takrat so bili leseni, bakreni, srebrni ali zlati, odvisno seveda od premoženja ženina.

Dandanes civilne poroke niso nič nenavadnega in veliko mladih se odloča zanje. Uporabljajo se najrazličnejši prstani, kot so prstani iz jekla in prstani iz titana, pojavil pa se je še nov trend, da si mladoporočenci prstane kar tetovirajo. Glede tega so mnenja kar precej deljena, saj gre za dejanje, ki te dejansko spremlja vse življenje, eni pa se tetoviranja recimo tudi bojijo in jim zato ta ideja ni všeč. Med znanimi obrazi v Sloveniji, ki imajo poročni prstan tetoviran, je tudi Rebeka Dremelj, ki pravi, da je bila to super odločitev.
 
prstani iz jekla


Ni komentarjev:

Objavite komentar